Ako predchádzať prechladnutiu psíka

Poznáte to - dni sa skracujú, teplota klesá a prichádzajú dažďové či snehové prehánky… A ľudia okolo vás podliehajú rôznym nachladnutiam a virózam. Čo na to, člověk si na pár dní ľehne, oddýchne si a je zdravý jako rybička, ale čo pes? I naši štvornohí kamaráti môžu nachladnúť a v tomto článku sa dozvietete, ako takémuto prechladnutiu psíka predchádzať a ako ho liečiť pokiaľ prechladnutie už príde.

Ako spoznáme prechladnutie u psa?

Je to podobné ako u člověka - pes je bez energie, príde nám výrazne unavenejší ako obvykle, začne kašlať a kýchať.  Nachladnutie sa prejavuje aj výtokom z očí a nosa.. Pokiaľ je váš psík zvyčajne dobrý jedák, tak vás možno zarazí jeho nechutenstvo. Nemusíte sa báť, je to obvyklý jav, ktorý sprevádza psie nachladnutie. Pokiaľ by sa stav psa nelepšil, alebo sa naopak ešte zhoršoval, tak samozrejme neodkladne navštívte svojho veterinára.

pes-ve-snehu

Liečba nachladnutia

Liečba psieho nachladnutia je podobná liečbe človeka. Chce to kľud, teplo a nič nepokazíte bylinkami a vitamínom C. Z byliniek sa doporučuje napríklad skorocelový sirup, který môže dobre poslúžiť i ako prevencia. Takisto čo sa týka prechádzok zvolte kľudnejší režim - kratšie a častejšie vycházky psa toľko nevyčerpajú.

Pokiaľ sa prejavy stupňujú alebo sa pridá napríklad zvýšená teplota, tak určite navštívte svojho veterinára, který vám doporučí liečbu. Vyvarujte sa kontaktu s inými psami - môžu sa ľahko pri očuchávaní nakaziť a určite nechcete, aby sa choroba šírila ďalej.

Prevencia je dôležitá

Dobrá kondícia a kvalitne krmenie udržujú psa v plnom zdraví. Dbajte na to, aby váš pes nemal nadváhu a celkovo bol v dobrej kondíciiČastý pohyb na vzduchu a dlhé precházky prospievajú vašemu psovi i vám.

Pokiaľ chcete urobiť pre svojho psíka niečo naviac, tak môžete v chladnejšom období nasadiť vitamín C a už spomínaný skorocelový sirup. Rovnako tak môžete takto prilepšiť svojmu psovi, pokiaľ viete, že sa stretol s chorým psím kamarátom, alebo pokiaľ sa chystáte napríklad na výstavu, kde bude viac psov na jednom mieste.

1548852189

Psí seniori

Pokiaľ máte už staršieho psíka, ktorý sa menej hýbe, zariaďte si kratšie a častějšie prechádzky - psí seniori sa nepohybujú už tak rýchlo, preto ľahšie prechladnoú.

Špeciálne termo bundičky lebo peliešky pre psov pomôžu udržať telo psíka v teple - je to teda taka dobrá varianta do chladných, alebo dažtivých dní pre starých psíkov.

Dúfame, že si nadcházejícu zimu užijete i so svojím psíkom v zdraví!