Cestujeme so psom autom

Pokiaľ máte psa, tak s ním minimálně občas určitě cestujete autom. Jazdíte k veterinárovi, na návštevu alebo napríklad na výlet. A akými zásadami se ridiť, aby ste dorazili do cieľa bezpečne a pohodlne sa dozviete v našom článku.

Dodržujte bezpečnostné zásady

Rozhodne nenechávajte svojho psíka navoľno v aute. I keď môže byť zvyknutý ležať na svojom miestečku, nie je to rozhodne bezpečné. Psa môže rozrušiť podnet z vonka a zničoho nič vám vnikne do riadenia, alebo pri prudkom brzdení dôjde k nepríjemnému zraneniu.

1558452381

Volte radšej bezpečnejší spôsob prepravy - psa pripútajte na zadnom sedadle, alebo mu vyčleňte miesto v úložnom priestore, ktorý je oddelený mrežami alebo sieťou. Pes by rozhodne nemal byť na voľno, aby se pri potenciálnom náraze nezranil, alebo nespôsobil problémy inému členovi posádky.

Ako zaistiť psovi pohodlie na ceste?

K pripútaniu psa existujú špeciálne postroje a pás, ktorým zaistíte bezpečnosť pri cestovaní na zadnom sedadle. Ale ešte o niečo pohodlnejšie je umiestiť psa do batožinového priestoru, ktorý je oddelený mrežami. Pes môže byť v prepravke, ktorá mu bude pripomínať búdu a pocit bezpečia.

Bojíte se chlupov a blata, ktoré se objavia po každom prevoze vašeho chlpatého kamaráta? Zadovážte si ochranný poťah, ktorý zaistí poriadok v aute a ľahké upratanie po príjazde do cieľa vašej cesty.

ochranny-potah-pre-psov

Spríjemnite psovi cestu

Väčšina psov cestovanieí miluje, ale najdú sa i takí, kterí nie sú z predstavy výletu autom úplne nadšení. Pokiaľ je vašemu psovi v aute zle, zariaďte si časté prestávky, počas ktorých sa psík prebehne na čerstvom vzduchu. Obzvlášť pokial cestujete do zahraničia, tak cestu poctivo rozplánujte.

Tak isto zvážte, či je nutné cestovať a psa zbytočne netrápte. Ak je cestovánie nutnosťou, poradiť sa môžete i so svojim veterinárom, ktorý odporučí, jako psíka účinne ukľudniť aj na cestách.

Pred dlhšou cestou autom by ste mali venovať dostatočný čas přípravám. Aké kroky teda nevynechať?

  • Psíka pred cestou poriane vybehajte a vyvenčite. Pokiaľ pôjde do auta unavený, možno veľkú časť cesty prespí.

  • Bezprostredne pred cestou psíka určite nekrmte. Nakrmte ho v dostatočnom predstihu, nech mu stihne zatráviť.

  • Prístup k vode je samozrejmosťou. Při každej prestávke ponúknite svojmu psíkovi misku s vodou.

  • V priebehu jazdy robte prestávky, počas ktorých sa vy i psík ponatahujete a načerpáte sily na ďalšie cestovanie.

Cestovanie trénujte

Všetko pôjde lepšie, pokiaľ budete s vaším psím kámošom cestovanie trénovať už od útleho veku. Začnite malými krôčkami - z priestoru v aute urobte priestor pre hranie! So šteňaťom sa v okolí auta a následne i v batožinovom priestore hrajte, aby vedelo, že je to príjemný priestor, kde se nemá čoho báť.

Následne môžete skúsit vyjsť na krátku cestu. Pre začiatok stačí ísť len pár metrov. Všetko prispôsobte reakciám psíka. Pokiaľ sa začne báť, tak uberte na požiadavkách a privezte pomocníka, ktorý bude pri ceste psíkovi oporou. Uvidíte, že po pár tréningoch pôjde všetko ako po masle!

Prajeme vám pohodlné a predovšetkým bezpečné cestovanie i s vašimi štvornohými kamarátmi!