Čo je potrebné pre šteniatko?

Cítite, že už dozrel ten správny čas a radi by ste do svojej domácnosti privítali štvornohého parťáka? Výber šteňaťa nie je extrémne náročnou aktivitou, len celému procesu musíte venovať dostatok času a starostlivosti.

Počítajte s tým, že psík bude členom vašej rodiny minimálne ďalších desať rokov. Na čo sa zamerať pri výbere psa a ako sa správne pripraviť vám priblížime v tomto článku.

Športovca alebo gaučáka?

Zvážte, ako veľmi ste vy alebo celá vaša rodina aktívna. Ak chodíte niekoľkokrát týždenne behať a cez víkend vyrazíte na túry do hôr, pokojne môžete premýšľať o aktívnejšom a temperamentnejšom psovi, ako je napríklad stavač alebo belgický ovčiak. Naopak, ak nie ste športový nadšenci, dávate prednosť kratším prechádzkam, tak voľte pokojné plemeno psa, ktoré nepotrebuje nabehať kilometre denne.

Avšak pozor - pes, ktorý nepotrebuje pohyb takmer neexistuje. Aj menšie plemená psov sú stále psy a prirodzene sa potrebujú hýbať. Ak viete, že toto nemôžete psíkovi dopriať, odporúčame sa poobzerať v útulku po staršom psovi, ktorý bude rád za pokojné miesto na dožitie.

Dievča alebo chlapec? Je to vlastne fuk ...

Hovorí sa, že psi sú temperamentnejší a divokejší a fenky naopak pokojnejšie a zvládatelnějšie. To síce môže byť všeobecne pravda, ale vždy vyberajte

podľa povahy jednotlivca. Nechajte si ukázať celý vrh v chovateľskej stanici, ktorú si vyberiete a klbko šteniat chvíľu pozorujte. Nenechajte sa uniesť roztomilosťou jednotlivých psíkov a vyberajte podľa svojich preferencií kľudnejšieho či temperamentnějšího psa.

Čo budete potrebovať?

Šteniatko toho nepotrebuje zas tak veľa. Bude vám stačiť kvalitný široký obojok a vodítko, misky na vodu a na kŕmnie a zabudnúť nesmiete na pohodlné miestečko, kde bude váš nový chlupáč odpočívať. Peliešok môžete vybrať radšeji už o niečo vačší, aby vyhovoval i rýchlo rastúcemu psíkovi.

Ako správne vybrať peliešok pre psa nájdete v našej poradne. Zamerajte sa i na materiál, z ktorého je peliešok vyrobený. Predsa len se môže stať, že sa malé šteniatko občas pociká, tak aby údržba bola ľahká a rychlá.

Prvý deň doma

Buďte trpezlivý a pochopte, že šteňa môže smútiť za mamičkou a súrodencami. Buďte s ním a doprajte mu pokoj, ak bude treba. Vytvorte mu miestečko, kde bude rád a spokojne odpočívat. Môže sa jednať o kút, do ktorého umiestnite pelech, deku, obľúbenú hračku a vedľa položíte misky.

Šteňa bude skúmať svoje nové prostredie a vy si s ním určite užijete veľa zábavy. Nezabudnite na postupnú socializáciu aj s ďalšími psami a nepodľahnite túžbe ho rozmaznávať. Len tak si zaistíte pohodového psieho kamaráta na veľa rokov.

Želáme vám veľa spokojných dní s vaším novým psím parťákom!