Canicross - vybehnite si so svojím psom

1562615786

Beh so psom, alebo canicross je obľúbená aktivita milovníkov behu a ich psov. Človek je so psom behom canicrossu prepojený špeciálnym vodítkom, vďaka ktorému je ťahaný a beží tak rýchlejšie.

Pokiaľ ste na tom s kondičkou dobre, tak proste len začnite behať i so svojím psom. Treba spomenúť, že väčšinou je na tom psí parťák s fyzickou kondičkou lepšie ako pániček, či panička. V tomto prípade nezostáva nič iné, len zapracovať na zlepšení vašej kondičky. Tak poďme na to!

Rozmanitosť predovšetkým

Vás i vášho štvornohého kamaráta môže behanie akokoľvek baviť, ale dejte si pozor na správnu mieru. Nepretrénujte seba ani svojho psa. Psovi doprajte vycházky, aj behy, kedy bude môcť behať navoľno okolo vás, alebo canicross striedajte s iným športom.

Zvládnite základy

Pokiaľ chcete, aby vám beh prinášal radosť a spoločne ste sa posúvali ďalej, budete musieť zvládnuť canicrossové základy. Naučte svojho běžeckého parťáka na povel zastaviť a rozbehnúť sa, môžete takisto natrénovať povely pre odbočenie v pravo a v ľavo.

TIP: Každé rozbehnutie psa pri tréningu sprevádzajte slovným povelom, ktorý si pre tento úkon vyberiete - môže sa jednať napr. o slovo “go”. Pes si toto slovo po pár tréningoch spojí s rozbehom. Rovnako tak, postupne a nenásilne, psovi vysvetlíte, že vyžadujete, aby vás ťahal. Môžete pre to využiť najskôš malú zátaž, ktorú pripevníte k vodítku za psa.

Perfektné zvládnutie povelov sa vám bude hodiť, pokiaľ sa chcete zúčastniť canicrossových závodov, ale ešte vám uľahčí spoločný beh aj napriek tomu, že závodnými ambíciami neoplývate.

pes-sport

Potrebné vybavenie

Vyvarujte sa zbytočných zranení a komplikacií vďaka kvalitnému vybaveniu. Na canicross nepotrebujete žiadne veľké špeciality, ale niečím predsa len svoje športové vybavenie budete musieť obohatiť.

V žiadnom prípade pes nesmie mať klasický obojok, ale speciálny postroj, vďaka ktorému môže člověku ťahom pomáhať k rýchlejšiemu behu. Speciálny postroj psa neomezuje v pohybe, zatial čo obyčajný obojok by ho pri behu škrtil. Psovi k postroju upevnite vodítko s amortizérom. Amortizér je odpružená čásť vodítka, která zmierni silu každého trhnutia, čo zaručí pohodlie vám i psovi.

Ak to budete so športovaním myslieť vážne, zaobstarajte si kvalitné vybavenie aj pre seba. Bežecké topánky sú samozrejme základ, vyberajte podľa svojich preferencií a podľa terénu, v ktorom sa budete pohybovať. Ďalej budete potrebovať běžecký opasok, ktorý optimálne rozloží ťah na vaše bedrá a vás tak po behu nebude bolieť chrbát.

Chceme závodiť!

Pokiaľ máte nabehaných kilometrov už viac, baví to vás i vašeho psa a objavuje sa u vás túžba zabehať si s rovnako naladenými ľudmi a trochu si zasúťažiť, nie je nič jednoduhšieho. Preskúmajte termínovku súťaží a vyrazte sa na niektorý z týchto závodov pomeriť s ostatnými.

I pri súťažení myslíte na svojho psa. Pretrénovanie môže viesť k nechuti do ďalšieho behania, alebo dokonca k fyzickému zraneniu. A to určitě nechcete. Fyzickú kondíciu môžete naberať nielen pri behaní, ale tak isto aj pri túrach. Čo tak si tréningy trochu spestriť a vyraziť i so psíkom na dovolenku do Rakúska?

Prajeme vám i vašim psíkom veľa spokojných spoločných kilometrov!