Vyberáme psa - strážca alebo gaučák?

Premýšlate nad zaobstaraním si nového psieho člena do vašej rodiny a neviete, podľa akých parametrov sa rozhodnúť? Možno sa vám už páči konkrétne plemeno psa, ale čo ak nie je svojími vlastnosťami vhodné do vašej rodiny? V tomto článku vám přinášíme tipy pre ľahký výber. 

Veľkosť psa nie je tak dôležitá

Myslíte si, že do bytu sú vhodné len malé plemená psov a veľkí psi patria len na záhradu? Niečo na tom je, ale nie každý malý pes bude spokojný v byte. Záleží predovšetkým na temperamente daného jedinca. Vzrastom väčší pes môže byť kľudný a pokiaľ bude mať v byte dostatok priestoru a zaistený pravidelný pohyb, tak bude spokojný. Naopak malý pes, ktorý je veľmi temperamentný, nebude v byte nikdy spokojný a môže vám robiť problémy. 

Temperament rozhoduje

Ako sme už písali vyššie, rozhoduje temperament psa. Pokiaľ viete, že trávite čas aktivne vonku a pes môže býť s vami, vybije svoju energiu v rámci vašeho spoločného programu. Pokiaľ by ste ale takého psa nechávali zatvoreného v byte, najskôr by bol nešťastný a mohol by začať ničiť vaše vybavenie.

Každý pes vyžaduje pohyb, ale ideálna miera je u každého jedinca iná. Dajte si prii výbere teda veľmi záležať na plemeni, ale aj na konkrétnom jedincovi z daného vrhu. V tomto prípade je ideálne si nechať poradiť od skúsenejších chovateľov.

ZLATÝ RETRIEVER - RODINNÝ POHODÁR

Zamyslite sa nad svojím životným štýlom a podľa toho vyberajte psa, ktorý sa k vám najviac hodí. Chodíte na dlhé prechádzky a túry do hôr? Alebo chcete so svojím psím parťákom jazdiť na výstavy? Prebrte predstavu o novom psovi i s ostatními členmi rodiny a skúste zladit svoje predstavy.

Pokiaľ hľadáte ideálneho psa do rodiny, tak skvelým adeptom môže byť napríklad zlatý retriever, ktorý za predpokladu správnej výchovy, nikdy nebývá agresivný a zvláda súžitie s detmi i ostatýími domácimi miláčikmi na jednotku.. 

Pokiaľ trávite svoje dni naozaj aktívne, vhodným psím kandidátom pre váš život je napríklad šeltie. Vďaka vysokej inteligencii sa šeltie ľahko cvičí a naviac miluje pohyb, takže má ideálne dispozície pre agility, dogdancing či iné psie športy. 

Šteňa alebo dospelý pes?

Každý vek má svoje výhody i nevýhody. U šteňata sa pripravte na utieranie mláčok a rozkúsané topánky. Výhodou je, že s psíkom môžete naviazať vzťah už od útlého veku a vychovávať si ho podľa seba. Dejte si pozor, aby ste si vybrali kvalitný a preverenú chovatelskú stanicu

Dospelí a starší psi sú obvykle kľudnejší, menej nároční a bývajú skvelými spoločníkmi pre starších ľudí, ktorí už by starostivosť o aktívne štěna a mladého psa nezvládli.

Adopcia psa

Možno sa rozhodnete dať domov opustenému psíkovi, ktorý vám potom bude do konca svojho života vďačný. Nejedná sa o nijak zložitý proces - musíte byť starší ako 18 rokov a zaplatit adopčný poplatok, ktorý sa môže pohybovať okolo 70 €. Nezabudnite si takisto platný občianský preukaz. Pes z útulku už má väčšinou základné návyky (ale pozor i na zlozvyky) a pri srdci vás bude hriať, že ste dali domov opustenému zvieraťui.

Doúfame, že si svojho nového člena rodiny vyberiete správne a budete si spoločne užívať kopec radostných chvíľ!