Veľké plemená psov

Veľké psy sa vyznačujú rozmanitosťou. Poniektoré sú vhodné do bytov, iné sa do nich vôbec nehodia. Pri výbere psíka by ste okrem jeho veľkosti, mali zohľadniť aj jeho vlastnosti.

Charakteristické znaky veľkých plemien

Hmotnosť veľkých psov sa pohybuje od 20 do 100 kilogramov. Najmenej váži Briard Československý vlčiak so svojimi 20-timi kilogramami. Najobjemnejším zo psov je Mastif, ktorý môže dosiahnuť hmotnosť až 100 kg.

Veľké plemená dorastajú do výšky 61 až 86 centimetrov. Najvyššia je Nemecká doga, zatiaľ čo Dalmatínec je vzrastovo najnižší.

Dĺžka života je u veľkých psov rôznorodá. Najkratšie sa dožíva Nemecká doga Bernardín (8 až 10 rokov), dlhovekosťou sa vyznačuje Československý vlčiak (13 až 16 rokov), Afgánsky chrt Hovawart (12 až 14 rokov).

Psy do bytu

Veľké plemená vyžadujú viac priestoru ako tie malé. Z toho dôvodu sa do bytov veľmi nehodia. Ak sa predsa len rozhodnete pre veľkého psa, postarajte sa o to, aby mal dostatok pohybu.

Vyberajte -> Pelechy pre velkých psov

Psy do rodinného domu

Nemecký ovčiak sa skvelo hodí na pozíciu strážcu. Vyznačuje sa oddanosťou, vernosťou a priateľskou povahou. Obľúbený je tiež Bernský salašnícky pes, ktorý je starostlivý a vľúdny k deťom aj k ostatným zvieratkám. Plemenám neprekážajú ani zimné mesiace. V chladnom období ich teda nemusíte púšťať dovnútra.

Psy ako spoločníci

Dalmatínec má v sebe veľa energie, miluje výslnie pozornosti a spoločnosť detí. Bernardín je dobromyseľný, jemný a tichý, a to aj napriek svojej veľkosti. Svoju „rodinu“ ochráni za každú cenu a vaše deti ho budú zbožňovať. Pokiaľ patríte medzi športové typy, výborným spoločníkom je Nemecký ovčiak a Československý vlčiak, s ktorými si dosýta zabeháte. Afganský chrt si tiež rád zašportuje, miluje lov a potrpí si na pohodlie. Je hrdým nositeľom svojho mena, je samostatný a vyžaduje citlivý prístup.

U veľkých plemien je dôležitý tiež kvalitný výcvik. Nevycvičené psy totiž môžu byť nebezpečné (najmä Nemecký ovčiak, Československý vlčiak a Bernardín).