Malé plemená psov

Malé psy sa v minulosti uplatňovali najmä pri love. Dnes hrajú rolu bytových domácich miláčikov a spoločníkov.

Charakteristické znaky malých plemien

Hmotnosť malých plemien sa zvyčajne pohybuje od 1,5 až po 9 kilogramov. Najmenšia zo psov je Čivava, ktorej hmotnosť dosahuje maximálne 3 kg. Najobjemnejším psom je zas so svojimi 30-timi kilogramami Baset.

Výška psíkov sa v priemere pohybuje na škále od 22 do 30-tich centimetrov. Pre malé psy je charakteristická dlhovekosť. Vo všeobecnosti sa malé plemená dožívajú o niečo viac ako stredné či veľké plemená. Najdlhšie sa dožíva Čivava, a to až 20 rokov, najkratšie zas Jorkšírský teriér (10 až 12 rokov).

Psíky, ktoré sa hodia do bytu

Ak si chcete zaobstarať psíka do bytu, musíte zvážiť niekoľko faktorov. Okrem veľkosti, je dôležitý aj stupeň aktivity. Príliš energické psy sa totiž môžu v malom priestore cítiť stiesnene. Zanedbať by ste pri rozhodovaní nemali ani hlasové prejavy plemena. Niektoré psíky sú totiž o niečo hlučnejšie ako iné, čo určite neocenia vaši susedia.

Baset je nenáročný psík s miernou povahou. S pribúdajúcim vekom je menej aktívny a okrem každodennej prechádzky ďalší pohyb nepotrebuje. Čivava je spomedzi plemien najmenšia, ukrýva však v sebe silnú osobnosť. Má väčšie množstvo energie a často šteká. Jej temperament ale môžete zvládnuť výcvikom.

Byt je vhodný aj pre ďalšie malé plemená psov, konkrétne pre: Bišóna, známeho svojou veselosťou, Maltézskeho psíka, vďaka jeho miernosti a tichej povahe a Mopslíka, ktorý je nielen znášanlivý, ale aj nadmieru pokojný.

Vyberajte -> Pelechy pre malých psov

Psíky ako spoločníci

Čivava je priateľským psíkom, ktorý sa ale kvôli svojej občasnej agresivite nehodí k malým deťom. Mopslík je oddaný svojmu pánovi a bez problémov sa bude znášať s inými zvieratkami aj s vašimi ratolesťami. Pre Jorkšíra je typická rola ochrancu. Bišón zas vyžaduje veľa pozornosti a potrpí si na ľudskú spoločnosť. A Maltezák miluje predovšetkým túlenie a pohodlie