Ako zvládať horúce počasie so psom?

V lete teploty nezriedka presiahnu 30 ° C, čo sú často nepríjemné hodnoty ako pre nás, tak aj pre našich štvornohých kamarátov. Psíci to majú ešte zložitejšie z dôvodu obmedzeného potenia. Prečítajte si tipy, ako psovi uľahčiť život počas tropických dní.

Ako to majú psi s potením?

Pes se v podstate nepotí, pretože na těle nemá potné žľazy, teda sa ochladzuje horšie ako človek. Náznak potných žliaz u psíkov nájdete na vankúšikoch labiek a u sučiek v okolí mliečnej riasy. Na to myslite pri športovaní alebo pri výletoch v horúcom počasí. Pre psíka by mohlo mať prehriatie fatálne dôsledky.

Psy sa ochladzujú len prostredníctvom jazyka a labiek. Asi si teda dokážete predstaviť, ako nepríjemné im musí byť horúce počasie, keď aj nám, ľuďom, je často veľmi teplo.

DÔLEŽITÉ: Nikdy nenechávajte svojho psa zatvoreného v aute, alebo v inom uzavretom priestore, keď je teplo. Môže dôjsť k fatálnemu prehriatiu!

Psíkovi môžete uľaviť tým, že sa budete riadne starať o jeho srsť. Srsť, ktorá nie je splstnatená a je starostlivo vyčesaná nebude zadržiavať také teplo.

Tipy na ochladenie psa počas leta

  • Zaistite psovi pohodlný prístup k čerstvej a čistej vode.
  • Vyhľadajte psíkovi tienisté miesto, kde môže odpočívať. Nepriväzujte ho nikde, kde nie je po celý deň tienisté miestečko. 
  • Opláchnite svojmu psiemu kamarátovi ňufák a labky, tak mu pomôžete s chladením. Tiež môžete prikladať mokré uteráky na telo alebo namočiť uterák, na ktorý si psík môže ľahnúť, keď bude chcieť.
  • Ak psík nie je rozohriaty, môžete si spoločne zájsť zaplávať do rybníka - prečítajte si naše tipy, kde sa koúpat so psom na Slovensku. Predovšetkým majte na pamäti, že ochladzovanie musí byť postupné.
  • Nechajte psa v kľude odpočívať a na prechádzku vyrazte radšej veľmi skoro ráno, alebo neskoro večer, kedy sú teploty predsa len o niečo nižšie.
  • Chlpáčovi môžete zaobstarať malý nafukovací bazén, kam si bude môcť v prípade potreby vliezť.

A čo by ste naopak robiť nemali? Ak je to len trochu možné, tak nestrihajte psovi chlpy, ktoré plnia funkciu izolácie a psíka tak vlastne chránia pred prehriatím. Psíka nenúťte do kŕmenia - vy tiež počas horúcich dní nemáte veľkú chuť do jedla. Nevyrážajte na dlhé prechádzky počas poludnia a popoludní. Počkajte radšej na večer alebo vyrazte skoro ráno.

Prehriatie psa

Tento stav poznáte u psa snadno - objeví se zvýšené slinění a kolem tlamy se začne objevovat pěna. Pejsek trpí apatií, na dotek má suchý a horký čenich a tělesná teplota může přesáhnout 40°C. V případě, že máte podezření u svého psa na přehřátí, začněte jej postupně chladit a kontaktujte veterináře.

Tento stav spoznáte u psa ľahko - objaví sa zvýšené slinenie a okolo papule sa začne objavovať pena. Psík trpí apatiou, na dotyk má suchý a horúci ňufák a telesná teplota môže presiahnuť 40 ° C. V prípade, že máte podozrenie u svojho psa na prehriatie, začnite ho postupne chladiť a kontaktujte veterinára.

Veríme, že si tohtoročné leto užijete aj so svojím psím Chlpáčom v zdraví!