Výlet so psom do Vysokých Tatier

Přemýšľate, kam na jeseň vyraziť na výlet? Vydajte sa so svojím psom za dobrodružstvom a nádhernou prírodou do Vysokých Tatier. Tomuto pohoriu, ktoré se rozkládá na severe Slovenska, se někdy hovorí nejmenšie veľhory sveta. Vysoké Tatry vám ponúknu nespočetné množstvo nádherných cieľov pre vaše výlety a horské túry.

V horách nezabúdajte na bezpečnosť

Majte na pamäti, že sa pohybujete v horách a preto musíte vy i psík dodržovať určité bezpečnostné opatrenia. O tom, aké pravidla pre pohyb so psom panujú v Tatranskom národnom parku se dočítate o pár odstavcov nižšie. Všeobecne sa dá povedať, že v horách musíte počítat s tým, že počasie sa môže zmeniť veľmi rýchlo, tak sledujte aktuálnu předpověď.

Pri plánování výletu ve Vysokých Tatrách si musíte přesne premyslieťt trasu, ktoru sa chystáte zdolať. Plánovať musíte ješte poctivejšie, keď so sebou beriete aj svojho psieho kamaráta. Zistite si, či je cesta vhodná i pre neho (na niektorých trasách sú obtiažné rebríky, které by psom robiť problémy).

vysoke-tatry

Zoberte si so sebou dostatok jedla a pitia - záleží na tom, akú dlhú túru plánujete. Nezabudnite pribaliť aj pršiplášť a teplejšie oblečenie, protože na vrcholoch môže byt o dosť chladnejšie počasie.

Tipy na výlety

A kam se vydať na výlety v týchto krásnych horách? Možností je veľa, máme tu pre vás pár nápadov, ktorými sa môžete inšpirovať ↓

Téryho chata

Téryho chata je najvyššie položená celoročne otvorená chata, která se nachádza v nadmorskej výške 2015 m.n.m a pokiaľ sa do tohto cieľa vydáte budete môcť obdivovať napríklad druhý najvyšší vrchol Vysokých Tater - Lomnický Štít a o pár metrov nižšie Pyšný štít. V blízkosti chaty nájdete 5 jezier.

Vodopáad Skok

Vydajte sa obdivovať vodopád Skok na rieke Mlynica, ktorý je so svojimi 25 metrami tretím najvyšším vodopádom na slovenskej strane Vysokých Tatier. K vodopádu môžete ísť od Štrbského Plesa po žltej turistickej značke. Výstup okolo vodopádu je zaistený reťazami a dajte si pozor na každý krok - cesta je veľmi klzká. Tiež berte do úvahy, že od 1. novembra do 15. júna je trasa uzavretá.

Spišský hrad

Pokiaľ si budete chcieť dať jeden deň voľno od turistiky v horách, alebo napríklad nebude úplne najlepšie počasie, vydajte sa na jednu z najväčších hradných zrúcanín strednej Európy - Spišský hrad. Tento pôvodne kráľovský hrad bol postavený v polovici 13. storočia, na začiatku 18. storočia bol hrad opustený a v roku 1780 vyhorel. Komplex hradnej zrúcaniny leží cca hodinu autom od Vysokých Tatier (záleží na tom, kde presne sa nachádzate).

spissky-hrad

TANAP a psi

Časť Vysokých Tatier tvorí Tatranský národný park, v ktorom, v rámci zvýšenej ochrany prírody, musíte dodržiavať určité prísnejšie pravidlá.

Pravidlá pre pohyb so psom Po celom území Tatranského národného parku sa môžete so svojím psom pohybovať neobmedzene. Dodržujte všeobecné pravidlá, ktoré na území TANAPu panujú - napríklad pohybovať sa môžete len po turistických cestách. Vo všetkých častiach TANAPu by ste mali mať svojho psa pod kontrolou - to znamená, že môže byť pokojne aj na voľno, ak ste schopní ho bez problému odvolať a počúva vás ako hodinky. Avšak pozor - v najvyššom stupni ochrany (4. a 5. stupeň) sú pravidlá prísnejšie. Pes musí byť celý čas na vodítku a mať nasadený náhubok. Viac informácií získate na oficiálnych stránkach oficiálnych stránkách Tatranského národného parku.

Ako na pohodlné cestovanie so psom?

Ak vás čaká do Vysokých Tatier dlhšej cesta, naplánujte si prestávky, počas ktorých svojho psieho parťáka vyvenčíte. Dbajte na pravidelný prísun tekutín a skúste psovi v aute vytvoriť pohodlné prostredie. Ochranný potah do auta ochráni vaše auto pred psími chlpami a blatom. Ak je váš pes zvyknutý spať doma v pelechu, vezmite ho so sebou, ak je to možné - oveľa lepšie si zvykne na nové prostredie a bude v kľude spať. Prajeme vám, nech si užijete jesenné výlety i so svými psími kamarátmi!